fbpx

Дерматоскопия

Все още няма точен отговор полезно или вредно е слънцето за нас и как да се предпазим от вредите за здравето? В миналото излагането на слънце е бил един от най-често срещаните методи за лечение на различен вид заболявания и за подобряване на цялостното здравословно състояние. Една от най-важните ползи, които извличаме от UV лъчите е, че така става възможно образуването и синтезирането на витамин D, от който се нуждае всеки организъм. Благодарение на него се усвояват калция и фосфора в човешкото тяло. Това го прави особено важен за мускулите и костите.

Слънцето влияе положително и на нервната система. Намалява усещането за болка, стимулира производството на хормоните, отговарящи за настроението и емоционалното състояние, и се бори с депресията. Слънчевите бани са много популярен метод за засилване на имунната система особено на децата.

Въпреки очевидните ползи от слънчевите лъчи, трябва да сме внимателни, защото прекаленото излагане на слънце може да доведе до изгаряне на кожата, преждевременно стареене, както и ракови заболявания.

След продължително излагане на слънце често се засилва пигментацията на кожата. Това не означава непременно, че има нещо притеснително. Въпреки това е добре да се наблюдават бенките за промени, които настъпват при тях. Консултацията е задължителна, когато някое от петънцата е асиметрично, границите му са назъбени или по края се образуват пипалца към кожата наоколо. Цветът трябва да е равномерен и да не се променя. Ако някоя бенка увеличи диаметъра си или започне да се надига, трябва непременно да бъде потърсен съвета на дерматолог.

Дерматоскопията е метод за по-детайлно оглеждане на повърхностните слоеве на кожата и оценка на пигментните образувания по нея – бенки и други образувания като себорейни веруки, съдови лезии /хемангиоми/, кожни карциноми. Целта на този метод е детайлно да разграничи доброкачествените от злокачествените изменения на кожата и спомага за навременната диагностика на рака на кожата и профилактиката му.
Подобен преглед е препоръчителен при профилактична консултация за рак на кожата при възрастни пациенти, както и при такива с множество, атипични бенки или наличие на член от семейството с малигнен меланом на кожата. Дерматоскопията се осъществява с уред, наречен дерматоскоп, който позволява увеличаването на кожните структури и по-задълбоченото им наблюдение, отколкото е възможно при преглед с невъоръжено око. Чрез използването на дерматоскопия специфичността на прегледа се повишава, като по този начин се намалява честотата на ненужните отстранявания на бенки. Нови и по-големи възможности дава дигиталната дерматоскопия. Чрез нея дерматологът може да проследява в динамика наблюдаваните лезии, както и да се избегне субективността на дерматоскопския анализ посредством запаметяване на изображението на електронен носител и съхранението му в базата данни. Дигиталният дерматоскоп се оказва най-подходящия метод за диагностика особено при пациенти с по-голям брой пигментни невуси /бенки/, които трябва да се проследяват на всеки шест месеца.

Дерматоскопия от опитен дерматолог може да ви бъде направена в естетичен център Magna Beauty. Погрижете се за здравето и красотата си и запазете своя час сега!

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram