fbpx

Третиране на съдови лезии с Nd:YAG лазер 1064 nm

В Естетичен център Магна Бюти с лазерна терапия се третират успешно всички типове съдови лезии:

Чери хемангиом (Haemangioma Senile) това са светло червени до синьо-червени полу-сферични съдови образувания на кожата, съставени от многобройни разширени капиляри. Няма точно установена причина за тяхната поява. Все пак, по-често се наблюдават при пациенти, изложени на слънце, бременни, възрастни и др. По-често са струпани и се появяват в ранно детство. С напредване на възрастта, размера и броя им се увеличава. Могат да се появят на всяко място от тялото, но предимно по гръдния кош и корема. Не е задължително да се третират, но ако пациента желае, могат да бъдат отстранени с лазерна терапия.

Паякообразен невус (naevus stellatus, haemangioma stellatum) – сравнително често наблюдавана съдово образувание, с размер от около 1-3 mm в диаметър. Състои от преплетени в центъра кръвоносни съдове, с форма на марка червена папула, извън която, радиално, като лъчи на звезда или крака на паяк, излизат разширени капиляри в рамките на няколко милиметра. Появява се спонтанно, а бременност, чернодробно заболяване и други, се смятат за отключващи фактори. Локализира се предимно върху лицето, като по-често се засягат млади жени. Обикновено, паякообразният невус е постоянен и рядко може да изчезне спонтанно, като често рецидивира. Терапията не е задължителна, но ако е необходима по козметични причини, единствено лазерна терапия се прилага с успех.

 

 

Венозно езероотносително рядко, доброкачествено съдово образувание, възникващо в напреднала възраст. Обикновено се характеризира като единична, мека, свиваема, тъмно-синя до виолетова, 0.2 – до 1- см папула. Най-често се разполага върху излагани на слънце повърхности – върху устните или ушите.

Телеангиектазиитова са перманентно разширени капиляри, концентрирани върху кожни повърхности, излагани на интензивно слънчево лъчение. Най-често засягани зони са лицето, шията, ключицата и др. Разширените капиляри са или линейни, или наподобяват мрежа, разположени едностранно или симетрично, между 0,25 и 1 см в диаметър. Обикновено се засягат светли хора с по-фина кожа, изложени на често въздействие на вода. Телеангиектазиите са типични за различни кожни състояния, като розацея, лупус еритематозус, склеродермия, радиодерматит и др. Могат да възникнат и вследствие чернодробно или сърдечно-съдово заболяване.

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram